Ez, kérem, egy magánőrültekháza!

CURRENT MOON

a laptop és a zélet

Megfojtatása következő tegnapelőttről.

Végy egy laptopot, tégy bele HDD helyett SSD típusú winchestert, a régi HDD-t tedd egy USB-s rackbe, amitől lényegében egy kábeles pendrive lesz, és tedd el valamelyik fiók mélyére. Néhány hónap múlva szükséged lesz rá.

Amikor a másik laptop meghal, vedd ki belőle a winchestert, tedd át a (megkeresett, megtalált) mobilrackbe, és dugd rá az asztali gépre (amin véletlenül van egy Partition Guru nevű program is).

Állandó keverés mellett formázd meg a rendszerpartíciót. Szereld vissza a laptopba. Kezdd újra a telepítést. Szentségelj hosszan és változatosan, amikor a telepítő közli, hogy ide nem fog telepíteni, mert ennek a lemeznek GPT partíciós táblája van, és az neki nem jó.*

Szereld ki a winchestert, tedd vissza a mobilrackbe, a biztonság kedvéért ments le róla minden adatot (a fájlok nem szokták szeretni, ha cserélgetik alattuk a partíciós táblákat), azaz hagyd gyöngyözve forrni két órán át (kb fél TB cuccom van). Konvertáld át a partíciós táblát** MBR-re. Tedd vissza a winchestert a laptopba. Indítsd el a telepítőt.

A telepítés ezúttal végigmegy, de amikor újraindul, elsőként hálózatról akar bootolni, ami nem a legjobb jel akkor sem, ha mindössze némi plusz gondolkodási időt jelent. Mivel ekkor már éjfél van, hagyd az egészet a p.

Másnap vedd át a felajánlott kölcsön-laptopot.*** Hazaérve ismételd meg az előző napi kivesz-konvertál (vissza GPT-re) – betesz – várakozik ciklust. A Windows feltelepül. Örülj. Amíg a többi szükséges program is felmegy, driverektől pdf-readerig, dolgozz a harmadik laptopon, amin nincs hosszú í és ű. Este van, késő, fejezd be, holnap folytatod.

Másnap (ma, nem, már tegnap) reggel fejezd be a telepítéseket, scanner, nyomtató, böngésző, Evernote, Calibre, csipkés képernyővédő, memoq, rohanj el állásinterjúra,**** rohanj haza, és a napból még hátralevő hát órában fordíts le cirka egy ív szöveget.

Összesítve, ez a munkanélküliség eléggé fárasztó.

* Nem, ennek tényleg nincs értelme. A BIOS UEFI, szóval épphogy GPT tàbla kellett volna alá, de nem fogadta el

** Ivós játék, valaki?

*** Ezúton is köszönöm, de Office alkalmazást nem találtam rajta…

**** ha lesz valami hír, akármilyen, mesélek róla

Egy hozzászólás: 'a laptop és a zélet'

  1. Ezerszín says:

    Nagyon szívesen, ha rátennél egy Apache OO-t, azt külön megköszönném. (hova tűnt az MS Office-om? A kérdés költői, valószínűleg a legutóbbi újrahúzáskor nem került vissza.).

Kérdés, válasz, bármi más? :)